DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Zirai Don Akdeniz’i Vurdu

Akdeniz ve Çukurova bölgelerinde etkili olan zirai don, Antalya, Adana, Mersin ve Hatay’da büyük hasara yol açtı. Üç gündür devam eden don felaketi, çiftçilere büyük zarar verdi. Bölgeden gelen görüntüler, felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor. Sıcaklıkların -10, yüksek bölgelerde ise -14 dereceye kadar düşmesiyle, özellikle kayısı, şeftali gibi sert çekirdekli meyveler ile soğan, patates ve diğer tarla ürünleri ciddi şekilde zarar gördü.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Zirai Don Akdeniz’i Vurdu

Zirai don zararı büyüyor. Mersin’de etkili olan soğuk hava ve don tarım ürünlerini vurdu. Ocak’ta kuraklık nedeniyle kavrulan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre son 65 yılın en düşük yağışını alan Adana, Mersin ve Hatay bu kez zirai don felaketi ile karşı karşıya kaldı. Mersin’de çiçek açan meyve ağaçları ve diğer ürünler don nedeniyle büyük zarar gördü. Çiftçiler, don felaketinin özellikle sıcaklığın -10, yüksek yerlerde -14’e kadar düştüğü bölgede sert çekirdekli meyvelerden kayısı ve şeftaliye, ejder meyvesine, tarla bitkilerinde de soğan, patates, marul, karpuz ve diğer ürünlere ciddi zarar verdiğini söylüyor. Mersin’de sert çekirdekli meyvelerden şeftali, kayısı zarar görürken, çiftçiler seralarda-örtü altı üretim yerlerinde sabaha kadar nöbet tutarak, ateş yakarak sıcaklığı 3 derecenin üstünde tutmaya çalışıyor. Anamur’da 10-15 bin dönüm alanda zarar olduğunu ifade eden bölge çiftçileri örtü altı kavun ve karpuzda zararın yüzde 50’ye ulaşabileceğini söylüyor.

SİLİFKE’DE EN ÇOK ZARAR BADEMDE

Silifke’de turfanda çağlanın çıktığı Akdere, Işıklı ve Yeşilovacık bölgelerinde badem ağaçlarının dondan ciddi şekilde zarar gördüğü öğrenilirken toplanmaya başlayan çağlaların da dondan etkilendiği ve ciddi zarar gördüğü bildirildi. Açık alanda yetiştiği için hiçbir önlem alınamayan badem ağaçlarının durumunu gören üreticiler büyük şok yaşarken, yıllarca emek verdikleri mahsullerin bir anda yok olması nedeni ile büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar. Serada yetiştirilen muz, domates çilek ve diğer sebzeler ile bölgenin en büyük geçim kaynaklarından erik de sera altına girmesi nedeni ile üreticiler, büyük emek harcadıkları ürünlerin zarar görmemesi için iki gündür sabah etti.

ÇAKIR: “ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENMELİ”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, üreticinin doğal afetlere karşı desteklenmesi gerektiğini söyledi.  Çakır’ın açıklamaları şöyle: “Akdeniz Bölgesinde, özellikle Anamur’dan Mersin merkeze, Tarsus’tan İskenderun’a kadar olan bölgede, hava sıcaklıklarının bazı yerlerde eksi 8’lere kadar düşmesinden dolayı ciddi zirai don olayları meydana gelmiştir. Bu aşırı soğuklar ve yarattığı don olayı özellikle sert çekirdekli meyvelere ciddi zararlar verdi.  Çiçek açan ve erkenci meyveler ciddi seviyede olumsuz etkilendi. Aşırı soğuklara karşı etkili olduğu düşünülen örtü altı üretim seralarında dahi, net tespitler henüz yapılmasa da, elde edinilen ilk saha verilerine göre %30-40 civarında zarar tespit edildiği görülüyor. Tarım İl ve ilçe Müdürlüklerimiz bu konuda komisyonlar oluşturarak hasar tespiti yapacak ve ilgili Bakanlığa bilgi verecektir. Bu bilgiler ışığında; dondan zarar gören üreticilere destek verilmesi sağlanmalıdır. Mersin’in Türkiye’nin meyve ve sebze deposu olduğu unutulmamalıdır. Bu üreticilerin, Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmeli, üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için ek krediler sağlanmalıdır.”

AVCI; “MERSİNLİ ÇİFTÇİLERİN BOYNUNU BÜKÜK BIRAKMAYIN”

Tarsus Ziraat Odası Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Veyis Avcı, iki gündür etkisini artırarak devam eden ziraat don nedeniyle zararın oldukça çok olduğunu söyledi. Ova ve kırsal köylerinde çiftçiler gece-gündüz demeden, zirai don olayına karşı balya, lastik ile dumanlama yapmalarına rağmen sonuç alamadıklarını dile getiren Başkan Avcı şunları söyledi: “İki gündür başlayan don, sert çekirdekli ve sebzelere büyük zarara yol açtı. Hatta fidanları bile kuruma noktasına getirdi. Milyonlarca ağaç heder oldu! Bu yıl da çiftçimizin emeği boşa gidecek. Bölgemizin mutlaka afet bölgesi ilan edilmesi ve çiftçilerimizin zararı tespit edilerek giderilmesini bekliyoruz. Çiftçimiz gece demeden, gündüz demeden zirai don olayı nedeniyle arazilerinde lastik ve balya yakarak, bahçe etraflarında fanlı motorlarla dönerek ya da dumanlama yaparak mücadele verdiler. Ama maalesef sonuç alamadılar. Tüm çiftçilerimize büyük geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Zarar çok büyük. Çiftçilerimiz bunun altından kalkacak gibi değil. Tarım ve Orman Bakanlığına seslenmek istiyorum. Bölgemizi mutlaka afet bölgesi ilan edilmesini bir an önce istiyoruz. Çünkü önümüzdeki günlerde zirai don daha da ağır geçecek. Ağaçlar kuruma noktasına geldi. Meyveleri bırakın artık çiçeğin içindeki meyve özleri donmuş durumda. Maalesef çiftçimiz zirai dondan dolayı bu yıl da hüsrana uğradı. Çiftçilerimize büyük geçmiş olsun. Aynı sorunu 2022 yılında yaşadık ama o zaman afet desteği alamadık. Hiçbir şekilde. Adanalı çiftçi afet desteği alırken biz alamadık. Buradan iktidar milletvekillerine sesleniyorum; Mersinli çiftçilerin boynunu bükük bırakmayın. Mersin’i ihmal etmeyin” dedi. Bağ ve bahçelerdeki ön hasar tespit tutanakları için muhtarlara da seslenen Avcı, “Muhtarlarımızın Dikkatine… İlçemize bağlı mahallelerde 22-25 Şubat 2025 tarihlerinde meydana gelen soğuk hava sonucu oluşan zararlarla ilgili ön hasar tespit tutanaklarının, 26 Şubat 2025 tarihine kadar İlçe Tarım Müdürlüğü’nden alınması gerekmektedir” dedi.

DİNÇER VE KOCAMAZ’DAN “GEÇMİŞ OLSUN” MESAJI

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Son günlerde Yurt genelinde etkili olan soğuk hava dalgası maalesef kentimizde de olumsuzluklara sebebiyet vermektedir. Özellikle çiftçilerimiz, zaten ürünlerinin para etmemesi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşarken, üstüne bir de yaşanan don nedeniyle gelecekteki mahsulleri de risk altına girmiştir. Bu vesileyle çiftçilerimiz başta olmak üzere olağanüstü hava şartlarından zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Temennim kaderine terk edilen “Milletin Efendilerinin” bu zor günlerinde hükümeti ve ilgili kurumları yanlarında görmeleridir” ifadelerini kullandı. CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de, “Bölgemizde etkili olan zirai don nedeniyle zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.  Zaten yüksek maliyetler ve zorlu şartlar altında ayakta durmaya çalışan üreticilerimiz, şimdi de bu doğal afetin açtığı yaraları sarmak zorunda kaldı.  Umuyorum ki yetkililer bu duruma duyarsız kalmaz, gerekli destek ve çözümler ivedilikle hayata geçirilir” dedi.

MHP’Lİ YILDIRIM; “ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARI HEMEN BAŞLAMALI”

MHP Tarsus İlçe Başkanı Fatih Yıldırım da don afetinin zararlarını yerinde inceledi. İncelemenin ardından bir açıklama yapan Yıldırım, “Çiftçilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırmak üzere Tarım Bakanlığımızca önlemlerin acilen alınması. Zirai don afeti nedeniyle oluşan hasar tespit edilerek, zararın karşılanması acilen sağlanmalıdır. Zor şartlarda üretmeye çalışan çiftçinin yüksek girdi maliyetleri yükünü hafifletmek üzere çalışmalar acilen yapılmalıdır. Mahsullerinden zarar eden çiftçimizin artan borçları ve kredi ödemeleri için borçların ertelenmesi gibi üreticiye destek çalışmalarının acilen başlaması gerekmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak tüm yapılması gerekenlerin takipçisi olacağımızı, her zaman çiftçilerimizin yanında olduğumuzu beyan ederek. Zarar gören Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

 

reklam