DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

“Yetkililer bir şey yapmalı!”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Yetkililer bir şey yapmalı!”

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde kurulan dinamit deposu bölge halkını tedirgin etmeye devam ederken,  söz konusu deponun çam ağaçlarının ortasına kurulması ve bölgenin yaz aylarında yangına elverişli olması mahalleliyi tedirgin ediyor.  Konuyla ilgili konuşan Dr. Ramazan Karaman, özel mülkiyet ve insan hakları ihlalleri yapıldığını öne sürerek, yetkili makamları göreve çağırdı.

Elvan KONUK

Orman kanunda “Ormanlık alanda yer üstünde patlayıcı madde deposuna izin verilmez” ibaresi yer alırken 10 yıllığına kiralanan Özaltın İnşaat Şirketi’ne ait dinamit deposu çevreye vereceği tahribat ile bölge halkını tedirgin ediyor. Büyükeceli’de yaklaşık 750 metrelik alanda kurulan ve dört tarafı ağaçlarla çevrili olan depo halkın tapulu arazilerine 20 metre yakında bulunuyor.  Dinamit deposu inşaatının incelenmesi için defalarca yetkili mercilere dilekçe yazarak şikayette bulunan emekli öğretim görevlisi Dr. Ramazan Karaman, “Dört tarafı çepeçevre cam ormanları ile kaplı ve yaz mevsiminde yüzde yüz yangın riski bulunan bölgede dinamit deposu kuruluyor.  Köylülerin kullandığı yol dinamit deposuna 20 metre yakınlıkta ve depo tapulu özel mülklere 15 metre uzaklıkta olup bu sebeplerle kanun ve mevzuata aykırılık mevcuttur. Özel mülkiyet ve insan hakları ihlalleri yapılmaktadır” dedi.

YÜZLERCE AĞAÇ SÖKÜLDÜ

Mersin-Antalya karayolu için Orman Bölge Müdürlüğünden Özaltın İnşaat Firması tarafından kiralanan alan üzerine yapılan dinamit deposu için bölgeye giren iş makinalarına karşı çıkan bölge halkının karşı çıkması üzerine ormanlık alanda yol açma işlemi başlatıldı. 3 kilometrelik alanda 2 aydır devam eden yol açma işlemi için yüzlerce ağaç söküldü. Sökülen ağaçlarla Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe yazdıklarını belirten vatandaşlar konuyla ilgili gelen açıklamada bölgedeki ağaçların dikili olarak satıldığı ifadesi üzerine “Aslında iş makinalarıyla sökülen ağaçları öldürdükten sonra ölüm raporu hazırlıyorlar” ifadesini kullandı.

10 YIL SÜREYLE KİRALANDI

Bölge halkından gelen tepkiler ve yetkili mercilere başvurular üzerine Orman Bölge Müdürlüğü, 10 yıllığına izin verildiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Depo sahası için, taahhütname hükümlerini yerine getirilmesi şartı ile olur tarihinden itibaren 10 yıl süreyle izin verilmesi Tarım ve Orman Bakanlığının 14.07.2021 tarih ve 1647419 sayılı oluru ile uygun görülmüştür. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından da yapımı devam eden Mersin-Antalya Devlet yolu inşasında kullanılmak üzere patlayıcı madde deposu yeri olarak verilen izin sahasının içerisinde ve etrafında yangın riski de dâhil olmak üzere her türlü tedbirler izin sahibi tarafından alınmaktadır.”

“YER ÜSTÜNDE PATLAYICI MADDE DEPOSUNA İZİN VERİLMEZ”

Öte yandan Orman kanunu yönetmenliğinde depolama tesislerinde şu ifadeler yer alıyor:

“Tünel şeklinde yer altında yapılacak depolama tesislerine, tünel girişinin ormanlık alanda olmaması ve üzerindeki orman örtüsünün zarar görmemesi kaydıyla izin verilebilir. Depolamanın nevine göre ilgili birimlerden gerekli izinlerin alınması izin sahibinin sorumluluğundadır. İzin verilen bu tesiste patlayıcı madde depolanması halinde çevre güvenlik alanları için yer üstünde de emniyet sahasına izin verilebilir. Ormanlık alanda olmayan yer üstündeki patlayıcı madde depolarına çevre güvenlik alanı için izin verilebilir. Ormanlık alanda yer üstünde patlayıcı madde deposuna izin verilmez”

reklam