DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

“Sağlık hizmetlerinde yüzde 100’e varan zamla karşı karşıya kalacağız”

Yayınlanma Tarihi : Google News

Mersin Medikalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hançer, Türkiye genelindeki birçok tıbbi cihaz ve ürün imalatçılarının artan hammadde ve ulaşım maliyetlerinden dolayı imalatlarını durdurmak zorunda kaldıklarını böyle devam ederse sağlık hizmetlerinde yüzde 100’e varan bir zam ile karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Mersin genelinde 400’ün üzerinde firma ve bin 500’e yakın çalışanın yer aldığı Mersin Medikalciler Derneği Başkanı Ahmet Hançer, döviz kurlarındaki dalgalanmaların sağlık sektörünü de olumsuz yönde etkilendiğini, fabrikaların kapandığını ve iş hacmini küçülten işletmelerin olduğunu söyledi. Kamu alacaklarının da ödenmemesi üzerine yaşanılan sorunlar için çözüm çağrısı yapan Hançer, “Kalkınma planında savunma sanayinden sonra ikinci sektör, cari açığı kapatma anlamında en kabiliyetli 2’nci sektör olan tıbbi cihaz sektörü kamu hastanelerinden 20 ay, üniversite hastanelerinden 30 ay geriden gelen ödeme düzensizliği ile kan ağlamaktadır. 2019 yılının 9’uncu ayında Maliye Bakanlığının talebi üzerine yüzde 25 feragat yapan tıbbi cihaz sektörüne, ödemelerin 6 aya düşürüleceğine dair verilen sözler tutulmamıştır” dedi.

“DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIK SEKTÖRÜMÜZÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Son aylarda döviz kurlarındaki hareketliliğin Türkiye’deki tıbbi cihaz sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen Hançer, “Üreticilerin birçoğu hammaddesinin büyük bir kısmını yurt dışından dövizle getirmektedir. Son aylarda döviz karşısında eriyen Türk lirası, Yıllık banka faiz oranlarının düşürülmesine rağmen banka faizlerinin yükselişinin önüne geçilememektedir. İhale sözleşmelerindeki ödeme vadesi 6 Ay olmasına rağmen Ödemelerin ucu açık uzun vadelere yayılması verilen kısa vade sözlerinin tutulmaması sektörümüzü olumsuz yönde etkilemiştir. Kamu hastanelerine iş yapan firmalar artık ihalelere katılamaz durumdalar bu da gelecekte ciddi anlamda halk sağlığı sorununa sebep oluşturacaklardır. Bu sürece müdahale edilip makul ve istikrarlı vade belirlenmediği takdirde kamu hastaneleri medikal cihaz ve ürünlerini yüksek fiyatlara alacak veya bulamayacak durumda kalacak” ifadelerini kullandı.

Medikal firmalarının bir çıkmazın içinde olduğunu vurgulayan Hançer, işlerin durma noktasına geldiğini söyledi. Döviz kuru artışı nedeniyle artan fiyatların, yine döviz kurunun düşmesiyle üretici ve ithalatçılar tarafından düşürülmediğinin altını çizen Hançer, bu durumun medikal firmalarla hastaları karşı karşıya getirdiğini aktardı. Hançer, Mersin Medikalciler Derneği olarak yetkililerden taleplerini şu şekilde dile getirdi:

“Kamu hastaneleri ödeme vadelerini kabul edilebilir makul seviyelere çekilebilmesi, kur farkından dolayı zararlarımızın giderilebilmesi için vade farkı veya kur farkı ödenmesinin yapılması, üretim ile ilgili Mersin bölgesinde bir takım teşviklerin sağlanması, tedarik ve hizmet zincirinin önemli aktörlerinden bayilik sistemi ile çalışan firmalarımızın DMO’dan merkezi alımların yapılmasıyla düştükleri bu zor duruma acilen çözüm üretilmesi, döviz cinsinden ithalat yapıp ülkemize ürün tedarik eden sektörümüzün Türk lirası cinsinde yapılan ihalelerde bir düzenleme yapılıp firmaların zarar etmesini engellemek adına çalışma yapılması, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığımızdan bu konulara daha duyarlı olup sektörümüzün bu sıkıntılarına çözüm üretmeleri, yükselen bu fiyatlar karşısında, hasta mağduriyetinin giderilmesi, Medikal firmaların içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için SGK’dan beklentimiz SUT fiyatlarının acilen en kısa zamanda güncellenmesidir.”

Mersin Medikalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hançer, Türkiye genelindeki birçok tıbbi cihaz ve ürün imalatçılarının artan hammadde ve ulaşım maliyetlerinden dolayı imalatlarını durdurmak zorunda kaldıklarını böyle devam ederse sağlık hizmetlerinde yüzde 100’e varan bir zam ile karşı karşıya kalınacağını söyledi. Mersin genelinde 400’ün üzerinde firma ve bin 500’e yakın çalışanın yer aldığı Mersin Medikalciler […]

DEVAMINI OKU
reklam

YORUM YAP