DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Ramazan’da Ağız ve Diş Sağlığını İhmal Etmeyin!

Mersin’deki Erbadent Diş Polikliniği’nden Diş Hekimi Erkin Kara, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığını korumak için doğru bakım yöntemlerinin önemini vurguladı. Uzun süreli açlık ve susuzluğun olumsuz etkilerini en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken noktalar paylaşıldı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ramazan’da Ağız ve Diş Sağlığını İhmal Etmeyin!

​​​​​​​Haber Merkezi

Ağzın, sindirim sisteminin başlangıcı olduğunu ve dış ortama açık olması nedeniyle mikroorganizmaların çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu belirten Kara, “Ağız ve diş bakımı, günde 2 kez etkin diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dil temizliği ve gargara ile desteklenmeli. Ayrıca yılda 2 kez diş hekimi kontrolü ihmal edilmemeli” dedi.

RAMAZAN’DA AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Ramazan’da iftar ve sahur sonrası diş fırçalamanın önemine dikkat çeken Kara, “Sahur sonrası diş ipi, dil temizliği ve gargara yapılarak hijyen sağlanmalı. Bu, uzun süreli açlık nedeniyle tükürük akışının azalması ve ağız asiditesinin artması sonucu oluşabilecek bakteriyel çoğalmayı engeller” ifadelerini kullandı. Ramazan’da sıkça karşılaşılan ağız kokusu (halitozis) sorununa da değinen Kara, bu durumun uzun süreli açlık ve susuzluğa bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti. Ağız kokusunu azaltmak için şu önerilerde bulundu: “Etkin Ağız Bakımı: Günde 2 kez diş fırçalama, diş ipi ve alkolsüz gargara kullanımı. Sahuru Atlamamak: Sahurda ceviz, badem, tarçın ve yeşil çay tüketmek. Bol Su İçmek: İftar ve sahur arasında yeterli su tüketimi ile dehidratasyonu önlemek. Diüretiklerden Uzak Durmak: Kahve, çay ve çikolata gibi idrar söktürücü etkisi olan gıdalardan uzak durmak. Sağlıklı Beslenme: Tuzlu, baharatlı ve kızartılmış gıdalar yerine taze meyve ve sebze tüketmek. Kötü Kokulu Gıdalardan Kaçınmak: Sarımsak, soğan gibi gıdalardan uzak durmak; süt ve balık tüketimi sonrası dişleri fırçalamak. Sigara Tüketimini Azaltmak: Sigaranın ağız kuruluğu ve kötü kokuya neden olabileceği unutulmamalı. Protez Temizliği: Damak protezi kullananların protezlerini temizleyici solüsyonda bekletmeleri önemli.”

RAMAZAN’DA DENTAL İŞLEMLER YAPILABİLİR Mİ?

Oruçlu iken dental işlemlerin yapılıp yapılamayacağına dair de bilgi veren Kara, “Anestezi gerektirmeyen, dolgu, temizlik gibi işlemler, ağızda biriken suyun yutulmamasına dikkat edilerek yapılabilir. Cerrahi İşlemler ise orucu bozmaktadır. Ancak hassasiyet gösteren bireylerin, acil olmayan işlemleri Ramazan sonrasına ertelemesi daha uygun olacaktır. Acil durumlarda ise sağlık her zaman öncelikli olmalı, gerekli işlemler yapılmalı ve hekimin tavsiyelerine uyulmalıdır” dedi. Kara, acil durumlarda ya da merak edilen konularla ilgili 0506 032 33 44 numaralı telefondan bilgi alınabileceğini de aktardı.

reklam