Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi, siyasi partilere çağrıda bulunarak aday belirlemede temsilde eşit adalet için fermuar sistemi istiyor. Kadınlar adına açıklama yapan Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi Belgin Gürağaç, “İleri, çağdaş demokrasiler için; toplumun bütün farklılıklarının yönetim mekanizmalarında temsil edilmesi önemlidir. Ülkemizde ise demokrasi, bir asırlık Cumhuriyet yönetimi ve altmış yılı aşkın çok partili yaşam deneyimine rağmen hala uluslararası standartlardan çok uzaktır. Siyasal alanda da eşit temsilden söz etmek mümkün değildir. Hiç kuşku yok ki, genel yurttaşlık haklarının kazanılması kadınların ülkenin ve dünyanın eşit bireyleri olarak kabul edilmelerini sağlamıştır. Bununla birlikte, hepimiz biliriz ki, eşitlik, yalnızca soyut olarak ya da hukuksal kurallar çerçevesinde yaşama geçen bir değer değildir: Bugün artık kadınların siyasi, ekonomik, yasal, toplumsal, kültürel haklarını kullanmalarının önünde görünür bir engel yoktur. Peki ama nasıl oluyor da kadınların temsil oranlarına baktığımızda arada bir uçurum görüyoruz” ifadelerini kullandı.
MERSİNLİ KADINLAR TEMSİLDE ADALET İSTİYOR
TBMM’de 121 kadın, 479 erkek milletvekili olduğuna dikkat çeken Gürağaç, “Oran yüzde 20, Kadınlar, yerel yönetimlerde de yok denecek kadar az sayıda temsil edilmektedir. 2019 yerel seçim sonuçlarına göre; 30 Büyükşehir Belediye Başkanından sadece 3’ü kadın oran; yüzde 10, bin 359 Belediye Başkanından 38 kadın bin 321 erkek oran; yüzde 3… Muhtarlıklarda oran yüzde 2.14… İlimizde de durum pek farklı değil, 1 Büyükşehir ve 13 ilçe belediye başkanının hepsi erkektir. 405 Belediye meclis üyesinin 46’sı kadın 359’u erkektir. Halbuki Türkiye’de ilk kadın belediye başkanı Mersin’de Müfide İlhan’dır. O tarihten bu yana 73 yıl geçmiş olmasına hala Mersin’in tarihinde ki tek kadın belediye başkanıdır. Yerel demokrasinin temel koşullarından birisi eşit temsil ve tüm kesimlerin dâhil olduğu bir siyasal sürecin varlığıdır. Ancak hem ulusal düzeyde hem de yerel düzeyde kadının siyasal hayatta temsilinin yeterli düzeyde olmadığı yukarıdaki istatistiklerle ortaya konulmuştur. Kadın temsilinin yeterli düzeyde olmadığı bir yerel yönetim sisteminde yerel demokrasinin ve demokratikleşmenin tam anlamı ile sağlandığı söylenemez” şeklinde konuştu.
“FERMUAR SİSTEMİNİ UYGULAYIN”
Ülkenin gelişmesinin önünde büyük bir engel teşkil eden yetersiz temsil sorununu çözebilmek için topluma, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düştüğünün altını çizen Gürağaç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bizler de Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadının siyasette var olma isteği, parti onayı, seçmenin ve toplumun olumlu desteği ile bu sorunun çözülebileceğinin bilincindeyiz. Demokrasi için eşit temsil, eşit temsil için partilerin yerel seçimlerde gösterecekleri adayların en az yüzde 50’ sinin kadın olması gerekir Belediye meclisleri ve il genel meclislerine gösterilecek adaylar, bir kadın-bir erkek olarak, fermuar sistemi izlenerek sıralanmalıdır. Kadın ve erkek, tüm adayların toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemiş, her türlü ayrımcılığa karşı, insan, kadın, doğa ve hayvan haklarına saygılı kişilerden olmasına özen gösterilmelidir. Laiklik ve hukukun üstünlüğünü savunan; bilime saygılı; sermayenin değil, halkın ve doğanın çıkarlarını gözeten; yoksullukla mücadeleyi amaç edinen; iklim adaletini savunan; tüm afetler için politika geliştirebilecek adaylara yer verilmesini istiyoruz. Sorgulayan, düşünen hakkını arayan kadının barışın, üretimin ve dönüşümün anahtarı olduğu bilinciyle, yaklaşan yerel seçimlerde kadın belediye başkan aday adayları, meclis üyeleri, kadın muhtar adayları görmek istiyoruz. Siyasi partilere buradan çağrı yapıyoruz, eşitlikçi politikalar uygulayın ve kadınların eşit temsilini gözetin. Belediye Başkanlıklarında kadın adaylara yer verin, meclis üyeliklerinde fermuar sistemini uygulayın.”(Haber Merkezi)