Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı’na Mersin Ana Konteyner Limanı damgasını vurdu. Liman yatırımı için Doğu Akdeniz’de doğru adresin Mersin olduğu vurgulanan fuar açılışında milletvekillerinden sivil toplum kuruluşlarına tüm konuşmacılar limandan vazgeçmeyecekleri mesajı verdi.
Haber Merkezi
Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı CNR Expo Fuar Merkezi’nde kapılarını araladı. 28 Eylül – 1 Ekim günleri arasında düzenlenen fuarda 50’yi aşkın firma 100’ü aşkın markasıyla yer aldı. Yabancı sektör profesyonellerini de katılımcılarla bir araya getiren fuar süresince lojistik sektörünün geleceğini şekillendirecek panel ve eğitimler düzenlendi. ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın Lojistik Sektörüne Etkileri’, ‘Karayolu Taşımacılığında Trdendler’, ‘Denizyolu Taşımacılığında Trendler’, ‘Kombine Taşımacılık Yönetmeliği ve Yeşil Lojistik’ gibi farklı konularda düzenlenen panellerde uzman akademisyenler ve sektörün öncü firmaları konuşmacı oldu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Üyeleri İsa Çani ve Halil Kürek, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ile Cengiz Gökçel’in yanı sıra sektör temsilcilerinin de katıldığı fuarda açılış konuşmaları sonrası stantlar ziyaret edildi.
“Mersin yatırımlarının başka şehirlere götürülmesine izin vermeyiz”
Fuarın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan sözlerine terör faaliyetlerini kınayarak başladı. Ardından Mersin Ana Konteyner Liman yatırımına değinen Kızıltan, kentin araç sayısından tecrübesine, yük kapasitesinden gümrük faaliyetlerindeki uzmanlaşmasına kadar lojistikteki gücünü vurgulayıp bu yatırımın gerçekleşmesi için tek doğru adres olarak Mersin’i gösterdi. Mersin isminin lojistik sektörü adına dünyada tanınan kentler arasında yer aldığını hatırlatan Kızıltan, “Tüm fizibiliteler de göstermektedir ki Ana Konteyner Liman yatırımı Mersin dışında bir yere yapılırsa atıl olur” ifadelerini kullandı. “Biz başka şehirlerin kulisleriyle Mersin’den hiçbir yatırımın alınmasına müsaade etmeyiz” diyen Kızıltan, tüm Mersin Milletvekillerini aynı amaç doğrultusunda ortak hareket etmeye davet etti. Kızıltan sözlerini, “Mersin’in en büyük gücü milletvekilleri ve bu gücü harekete geçirin. Tüm Mersin arkanızda” diye tamamladı.
Milletvekilleri ana konteyner limanına sahip çıktı
Fuara katılan Mersin Milletvekilleri de açılış konuşmalarında Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’de yapılması gerekliliği üzerinde durdu. Alpay Antmen, “Mersin Ana Konteyner Limanı’nı hiçbir şehre kaptırmayacağız. Siz bu konuda mücadelenizi verin biz her zaman yanınızda olacağız” derken Cengiz Gökçel de Mersin’de yaşayan STK’lardan halka herkesin yatırımın Mersin’de kalması için omuz omuza mücadele edeceğine inandığını söyledi. Sektörde yaşanan bazı sorunlara da değinen Gökçel, özellikle konteyner bulma konusundaki sıkıntıları hatırlatarak şunları söyledi: “Denizyolu ticareti dünya genelinde hızla artıyor. Bu nedenle deniz taşımacılığına önem verip bu alanda yatırım yapmalıyız. Deniz ticaretimizi yurtdışı bağlantılı firmalara terk edemeyiz. Lojistik firmalarımız konteyner bulamıyoruz dememeli. Bu sorunun çözümü için özel sektörün de ortak olduğu bir devlet yatırımına ihtiyaç var. THY gibi dünya markası olmuş bir firmamız, TCDD gibi asırlık tarihe sahip demiryolu şirketimiz var. Üç tarafımız denizlerle çevrili olmasına rağmen deniz taşımasıyla ilgili ciddi yatırımlarımız yok. Ama bu yatırımı yapmak zorundayız. Özel sektörle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Deniz Yolları Şirketini kurmak zorundayız. Deniz ve lojistik ticaretinin merkezi de Mersin olmalı.”
“Konteyner Limanı Mersin’de yapılmalı”
Fuarda düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer alan MESİAD Başkanı Hasan Engin, kentin gündeminde yer alan Ana Konteyner Limanı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başkan Engin; “MESİAD olarak daha önce de dile getirdiğimiz gibi kentimizin gelişmesinin anahtarı olan Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’de yapılması gerektiğini biliyoruz. MTSO ve kentteki dinamiklerle yerinde incelemelerde bulunduğumuz, her platformda çekinmeden ifade ettiğimiz gibi yine söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’ e yapılmasının elzem olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmasında Çukurova Bölgesel Havalimanı’na da değinen Başkan Engin, Marmara havzasının neredeyse dolduğunu, ulaşım problemi ile karşılaşıldığını belirterek Çukurova havzasının Marmara havzasına alternatif olduğunu vurguladı. 2013 yılında ihale edilen Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin o dönem belli imkansızlıklar nedeniyle tamamlanamadığını belirtti. Konuşmasına devam eden Engin şunları söyledi: “Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesini alıp proje çalışmalarını yürüten firma şu an altyapı çalışmalarını tamamlamış durumdadır. Yol çalışmalarının da devam ettiği yönünde bilgilerimiz var. Yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen Çukurova Bölgesel Havalimanı’ nın kısmi açılışının 29 Ekim tarihinde gerçekleşeceği söylenmektedir. Kentimiz için tüm projelerin destekçisiyiz” dedi.