Mersin’in Anamur ilçesinde yapılmak istenen mermer ocaklarından ilkine karşı açılan davada ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı iptal edilmişti. İkinci projede yargılama devam ederken bu kez de Anıtlı Mahallesi’nde 2018 yılında verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına istinaden ilgili firmanın süresi dolmuş ruhsatları yenilenerek işletme izni verildi. Bunun üzerine ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için 3. mermer ocağı davası açıldı.
Mersin’in Anamur ilçesinde bölgenin tarihi dokusuna ve doğasına zarar verecek olan mermer ocağını bölge halkı istemiyor. Anıtlı Mahallesi’nde açılmak istenen 2B grubu mermer ocağı için 2018 yılında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle 29 Mart 2022’de çevre davalarının gönüllü Avukatı Seyda Afyoncu ve vatandaşlar tarafından dava açıldı. Mermer ocağının ruhsat sahası içerisinde yasal koruma altında yabani ve aşılı zeytinliklerin bulunduğu belirtilerek, tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak sürdürüldüğü bölgede açık mermer ocağı işletilmesinin telafisi imkânsız zararlara neden olacağına dikkat çekildi.
ARKEOLOJİK SİT ALANI BULUNUYOR!
MERÇED Anamur temsilcisi ve TBB Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Seyda Afyoncu, ÇED ve ruhsat sahasına en fazla 200-300 metre uzaklıkta, köylülere ait zeytinlikler, avokado ve badem bahçeleri, evler ve ruhsat sahası içinde kalan Asarkaya mevkiinde 1. derecede arkeolojik sit alanı bulunduğunu belirtti. Dava dilekçesinde, “ÇED sahası içerisinde bulunma ihtimali çok yüksek olan arkeolojik kalıntıların, zarar göreceği kesindir. Bu anlamda da davaya konu ‘’ÇED Gerekli Değildir’’ kararı ve kararın dayanağı olan usulsüz ve yalan-yanlış ifadelerle dolu ÇED raporu hukuka aykırıdır. Bu nedenle davalı tarafın davaya cevaplarını bildirmesi beklenmeksizin yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.