Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, 14 Mayıs Eczacılık Günü ile ilgili açıklama yaptı. Ekonomik krizden eczacılık sektörünün de nasibini aldığına dikkat çeken Sağır, günün şartlarına göre güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’ni (İFK) de eleştirdi. Eczacıların kar oranını belirleyen İFK’da 13 yıldır değişiklik yapılmadığını vurgulayan Sağır, “Eczacılar 2009’da unutuldu!” ifadesini kullandı.
Serhat Can YETİK
Mersin Eczacı Odası 14 Mayıs Eczacılık günü ile ilgili açıklama yaptı. Eczacılık eğitimi başlangıcının 183. Yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamada Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve eczacılar anıldı. Öte yandan yüksek enflasyonun eczacılık sektörüne etkileri, İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir an önce yeni baremler belirlenmesi gerektiği, bulunamayan ilaçlar, çok fazla Eczacılık fakültesi olmasına rağmen Türkiye’nin hala kendi ilaçlarını üretmediği üzerinde duruldu.
“EKONOMİK KRİZDEN ECZACILIK SEKTÖRÜ DE NASİBİNİ ALDI”
Zorlu pandemi sürecinin yerini daha yakıcı olan yüksek enflasyona bıraktığını söyleyen Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, ekonomik krizin etkilerinden eczacılık sektörünün de nasibini aldığını söyledi. Eczacıların 2009 yılında unutulduğunu çünkü eczacıların kar oranlarını belirleyen İlaç Fiyat Kararnamesinde (İFK) o günden beri bir virgül bile değişmediğini aktaran Sağır, “ Aradan geçen 13 yıla, içinden geçtiğimiz enflasyonist ortama rağmen bizler hala 2009 koşullarında hizmet veriyoruz. Bildiğiniz üzere İFK’da ilaç fiyatları avro üzerinden düzenlenmekte; 2009 yılında 1 avro 2,13 TL iken, bugün avro 16 TL seviyelerini aştı; yani yüzde 800’Iük bir artış var.2009 yılında brüt asgari ücret 809 TL iken, bugün 5 bin 4 TL, yani yaklaşık 6 katlık bir artış var. Kısacası eczacı aradaki 13 yılda bu katların tersi oranında küçüldü. Pandemi sürecinde sağlıkçılar için “hakları ödenmez” dendi, biz bu ifadeyi mecazen düşünürken, oysa yetkililer son derece ciddilermiş; hakkımız ödenmedi!” dedi.
“SON ÜÇ YILDA YENİ İLAÇLARIN YÜZDE 79’U TÜRKİYE’YE GELMEDİ”
İFK’daki oranların ve baremlerin günün gerçeklerine göre güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Sağır, diğer türlü bu ekonomik girdap içinde, yakın zamanda eczanelerin kepenklerinin tek tek kapanacağını dile getirdi. İFK’dan kaynaklı bulunamayan ilaçlar sorununu sık sık gündeme getirdiklerini hatırlatan Sağır “İlaç fiyatlarının İFK’daki avro kuruna göre belirlendiğini az önce bahsetmiştim. Bu kural şöyle işliyor; bir önceki yılın ortalama avro değeri hesaplanıp, bununda 9660’ı baz alınarak bir sonraki yılın ilaç avro kuru sabitleniyor. 2022 için belirlenen avro kuru 6,29 ti, az önce güncel avro kurundan bahsetmiştik. Bu oranın ne anlama geldiğinin daha iyi anlaşılması için sizlerle Avrupa İlaç Üreticileri ve Birlikleri Federasyonunun 2022 yılında yayınladığı raporundan çarpıcı bir ifade paylaşmak istiyorum. Son üç yılda yeni ilaçların yüzde 79’u Türkiye’ye gelmedi. Bu şartlarda, bu piyasa ortamında artık İFK’nın baştan sona elden geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.