DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

“BAREMLERİ TÜİK’E GÖRE GÜNCELLEYİN”

Yayınlanma Tarihi : Google News

“Baremleri TÜİK’e göre güncelleyin”

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, tüm ilaçlara yüzde 25 zam getirildi ancak yapılan bu zam eczacılara çare olmadı. İlaç fiyatlarının artmasının eczacıya katkı sağlamadığını vurgulayan Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, “İlaç zammı eczacının sahadaki ihtiyaçlarını asla karşılamayan bir durumdur. Eğer gerçekten iyi niyetlilerse biz onlara şunu söylüyoruz. Baremleri TÜİK oranlarıyla kendiniz güncelleyin, biz sizden başka bir şey istemiyoruz” dedi.

 

Elvan KONUK

Kira, faturalar, sigorta ve personel gideri gibi kalemlerin artan maliyetleri, pek çok alanda olduğu gibi eczacıların da belini büktü. En son 2009 yılında düzenlenen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncel Euro kuruna göre tekrar düzenlenmesi gerektiğini defalarca dile getiren eczacılar, 8 Temmuz günü ilaçlara getirilen yüzde 25’lik zammın tahmin edilenin aksine eczanelerin kâr oranının yükseltmediğini söyledi.  Bugüne kadar ilaçların fiyatının artmasını hiçbir zaman istemediklerini dile getiren Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, İlaç Fiyat Kararnamesi’nin) günümüz şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

“ECZACININ KARI DÜŞTÜ”

Eczacıların kar oranını belirleyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin en son 2009 yılında güncellendiğine dikkat çeken Sağır, ilaçtaki Euro kurunun 2022 yılı başında 6.29 şimdi ise 18 lira civarında olduğunu dile getirdi.  Bu durumun özellikle ilaçların bulunabilirliği açısından büyük sorunlar yarattığını söyleyen Sağır, yüzde 25’lik ilaç zammını da değerlendirdi. Sağır, “Ayın 8’inde yapılan güncelleme ile 1. 2. ve 3. Kademe dediğimiz, kamuoyunda ‘eczacılar yüksek oranda kar elde ediyorlar’ diye adlandırılan ilaçlardan bin 453 tanesi bir üst bareme geçti. Bu şu demek, eczacının karı otomatik olarak son kararname üzerinden konuştuğumuzda yüzde 28’den 18’e düştü demek. Yani eczacının yüzde 10’luk bir kaybı var demek. Ya da bir diğer grup ilaç için 28’den 13’e düştü demektir ki eczacının yüzde 15’lik bir zararı var demektir” ifadelerini kullandı.

“2009’DAKİ 100 LİRA BUGÜNKÜ 100 LİRA DEĞİL”

Kar oranlarından ziyade baremlerin artık değişmesi gerektiğini vurgulayan Sağır, “İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki  baremlerin belirlendiği tarih 2009. 2009’da 100 liranın altındaki ilaç sayısı ile bugünün şartlarındaki 100 liranın üzerindeki ilaç sayısı ç çok değişken bir hale geldi. Bizim o dönemlerdeki ilaçlara oranla baktığımızda 100 liranın üzerindekiler için konuşuyorum yaklaşık olarak yüzde 8-9 civarındaydı. İlaçlarımızın yüzde 90’ı 1’nci ve 2’nci kademedeydi. Ama bugün içinde bulunduğumuz şartlarda 4’üncü 5’inci kademe olarak adlandırdığımız ilaç sayısı yüzde 35’leri buldu. Bunun nedeni de bu baremlerin artmıyor olması. Yani 2009’da belirlenmiş olan 100 lira bugünkü 100 lira değil. TÜİK rakamları ile yola çıktığımızda ve 2022 yılını da dahil etmediğimizde100 liranın bugün 650 lira olması gerekiyor ki biz 2009’daki şartları koruyalım” diye konuştu.

“MANİPÜLATİF BİR DÜZENLEME YAPILDI”

İlaç fiyatlarındaki düzenlemenin eczacılar açısından bir şey ifade etmediğini dile getiren Sağır, ilaçların baremlerinin değişmesi gerektiği üzerinde durdu. Manipülatif bir düzenleme yapıldığını söyleyen Sağır, “ Bu düzenleme hiçbir şekilde gerçekçi değildir ve bu sadaka kültüründen de başka bir şey doğurmaz. Eczacının buradaki asıl problemi kademelerin değişmemiş olmasıdır. Yani siz bundan 15 yıl önceki 100 lirayı aynı 100 lira olarak kabul edip bunun üzerine ‘karınızı 16 yerine 18 yapıyoruz’ dediğinizde bu sahada hiçbir şeyi ifade etmez. O yüzden ilaçlardaki karlılık oranları aynı kalabilir, hiç sorun değil ama ilaçların baremlerinin değişmesi gerekiyor. Çünkü 10 yıl önce yüzde 90’lık kesimdeki ilaçların rakamları bugünkü şartlarda yüzde 60’lara düşmüş durumda” ifadelerini kullandı.

“BAREMLER MUTLAKA DEĞİŞMELİDİR”

Son yapılan güncellemeyle 200 TL’nin üzerindeki ilaçların brüt karlılığının yüzde 13 olduğundan söz eden Sağır, “Bu net bir karlılık değil, eczacının cebine kalan para değil. Bugün eczane içerisindeki tüm giderleri işin içine kattığımızda, kira giderlerinden kırtasiye giderlerine kadar, içinde bulunduğumuz enflasyon ortamında bunların ne kadar arttığını hepimiz biliyoruz. Öyle kalemler var ki yüzde 200, yüzde 300 arttı. Örneğin bir top A4 Kağıt 25 lirayken bugün 90 lira olmuş durumda. Buradaki oransal artış bile eczacıların diğer kalemlerdeki zamları hesaba kattığınızda ne kadar büyük sıkıntılar içinde olduğunu gösteriyor. Size şunu çok rahat söyleyebilirim ki bugün her türlü giderine dikkat eden bir eczanenin cirosuna göre brüt gideri yüzde 15’tir. 5’inci kademedeki bizim brüt karımız son düzenlemeye göre yüzde 13. Ben o grupta sattığım ilaçların hepsinden yüzde 2 zarar ediyorum. O yüzden biz diyoruz ki burada baremler mutlaka ve mutlaka değişmelidir” şeklinde konuştu.

“10 LİRANIN ALTINDA İLAÇ KALMADI”

Kamuoyunda 2009 yılından bu yana değişmeyen kararnamede değişiklik yapılmış gibi gösterildiğini aktaran Sağır, tek isteklerinin baremlerin TÜİK oranlarına göre düzenlenmesi olduğunu söyledi. Yüzde 25’lik ilaç zammının eczacının sahadaki ihtiyaçlarını asla karşılamadığını tekrarlayan Sağır, şunları söyledi:

“Yüzde 25 bir zam yaptılar, Euro kuru nedeniyle Ekim-Kasım ayında da yeni bir zam konuşuluyor.  Yüzde 20’lik yeni bir zam geldiğinde 1’inci, 2’inci, 3’üncü kademedeki ilaçların sayısı daha da azalacak. Kısacası eczacılara verdiklerini söyledikleri bu oransal karlılık, ilerleyen günlerde eczacıları daha büyük zarara uğratacak. O nedenle ilaç fiyatlarının artmasını istemiyoruz, ilaçlar bulunabilir olsun istiyoruz. Bugün bir eczanede nöbet tutulduğunda içeri giren hastaların yüzde 40’ını geri yolluyoruz, ilaç olmadığı için, bu her geçen gün artıyor. O nedenle bu soruna iki ayrı parametrede bakmak gerekiyor. İlki ilaçların bulunabilirliği ve sanayi sektörünün hayatını idame ettirebilmesi, diğer taraftan da eczacının hayatını devam ettirebilmesi için baremlerin ve oranların hayatın gerçeklerine göre düzenlenmesi gerekiyor. Bu gelen zamlarla beraber herhangi bir eczaneye gidin, 10 liranın altında ilaç yok ki artık. 10 liranın altında ilaç yok ama biz 10 liraya kadar olan ilaçlarda yüzde 28 kar oranı verdik deniliyor. Öyle bir ilaç grubu kalmadı artık. Bu baremler değişmeden yapılan tüm işlemler, manipülatiftir. Sanki bir şey yapılmış gibi gösterilmektedir. Sahadaki yansıması da hiçbir şey ifade etmemektedir. Gelir ve giderler kalemindeki bu kadar yüksek artışların olduğu bir ortamda bizlerin bu brüt karlılıkla eczanelerin ayakta kalmasının imkanı yoktur.”

 

“Baremleri TÜİK’e göre güncelleyin” Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, tüm ilaçlara yüzde 25 zam getirildi ancak yapılan bu zam eczacılara çare olmadı. İlaç fiyatlarının artmasının eczacıya katkı sağlamadığını vurgulayan Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, “İlaç zammı eczacının sahadaki ihtiyaçlarını asla karşılamayan bir durumdur. Eğer gerçekten iyi niyetlilerse biz onlara şunu söylüyoruz. Baremleri […]

DEVAMINI OKU
reklam

YORUM YAP