Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”nde söyleşi gerçekleştirildi. Darısekisi Örnek Köy Projesi kapsamında hayata geçirdikleri ve kooperatif olarak üretim ayağında yer aldıkları Yörük Köyü’nün hikayesini anlatan Meral Seçer, “Amacımız yörenin gelişmesine katkı sunmak, kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi. Burası, Mersin’de bir örnek köy rotasının başlangıcı olması noktasında çok önemli. Kırsalda kalkınmanın temelinin buradan başladığını düşünüyorum” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü “Darısekisi Örnek Köy Projesi” kapsamında hayata geçirilen Yörük Köyü’nde 24-25 Mayıs’ta “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” gerçekleştirildi. Program kapsamında bir söyleşide konuşmacı olarak yer alan Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Darısekisi Örnek Köy Projesi’nin hikayesini anlattı.
“BURASI YAYLA YOLLARININ GÜZERGAHINDA BULUNAN BİR MEKAN”
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi ve Toros Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”nde Gazeteci Serdar Akinan’ın moderatörlüğünde Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile “Darısekisi Örnek Köy Proje Söyleşisi” yapıldı. Söyleşiyi siyasi parti temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, Mersinden Kadın Kooperatifi ortakları, muhtarlar ve çoğunluğu kadınlardan oluşan vatandaşlar izledi.
Mersin’in kültür ve kadınların üretim gücü açısından çok zengin bir kent olduğunu vurgulayan Meral Seçer, kırsal kalkınma özelinde bu projenin sürekli gündemlerinde olduğunu belirtti. Kooperatif ortaklarından Ebru Tugay’ın organik tarım yaptığı Darısekisi’ne gerçekleştirdikleri ziyaretle birlikte projenin ilk adımlarını atmaya başladıklarına dikkat çeken Seçer, “Kadınlarımızın burada çok üretken olması, çeşitliliğin çok olması, buranın bir merkez olması; başta Darısekisi olmak üzere diğer köylerin kadınlarına, o köylerde yaşayan ailelere faydası olması açısından uygun bir yer olduğunu düşündük. Bu alan diğer yayla yollarının güzergahında bulunan, konaklaması olan, Mersin’e ulaşım konusunda da çok rahat olan bir mekan” dedi.
“KENDİ ÖZELLİKLERİYLE OLUŞTURULAN MEKANLAR İNSANLARIN ORAYA GELMESİNE SEBEP OLUYOR”
Mersin’in örnek köy açısından eksik olduğunu belirten Meral Seçer, “Ege’ye gittiğimizde kendi kültürünü, özelliğini taşıyan köylerin olduğunu görüyoruz ve bunun turizm açısından da kente çok faydası olduğunu görüyoruz. Bizler bile buradan oralara gidip görmek istiyoruz. Dolayısıyla yerelin kendi özellikleriyle oluşturulan mekanlar daima insanların oraya gelmesine sebep oluyor. İşte Toroslar da Yörük kültürünün hakim olduğu bir yer. Çok kadim bir kültür. Daha önceden yerleşik yaşamayan ama şu anda yerleşik olarak yaşayan pek çok aileyi barındıran bir bölge. Bu kadim kültürün yaşayarak, anlatarak, anlaşılır hale getirilerek insanlara, gelecek nesillere aktarılması çok önemli” diye konuştu.
“MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ OLARAK BURANIN ÜRETİM AYAĞINDAYIZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi olarak projeyi ortak bir şekilde yürüttüklerini kaydeden Meral Seçer, “Bu alanın yapılması, faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda Büyükşehir rol oynayacak. Alanda bir Köy Meydanı oluşturuldu ve kadınların ek gelir elde edebilmesi için de kalıcı stantlar kuruldu. Biz Mersinden Kadın Kooperatifi olarak buranın üretim ayağındayız” dedi. Seçer, alanda eskiden ilkokul, şu anda ise Üretim Binası olarak kullanılan binanın üretim izinlerinin alındığını; yanına bir Pişirim Alanı kurulduğunu, eski lojmanın ise Yörük kültüründen figürlerle hazırlanmış bir Eğitim Binası’na dönüştürüldüğünü anlattı. Seçer, bu alanlarda kadınlara ambalajlamadan paketlemeye kadar pek çok eğitimin verileceğini söyledi.
“BURASI BİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK”
Darısekisi Örnek Köy’le ilgili bundan sonraki süreçteki planlarından da bahseden Meral Seçer, “Burası bir cazibe merkezi olacak. Yılın 12 ayında doğa takvimine göre etkinlikler yapılacak. Bu etkinlikleri PR çalışmalarıyla duyurarak, insanları buraya çekeceğiz” dedi. Bu sayede civar mahallelerin de kültürü, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı haline geleceğini vurgulayan Seçer, “Gelen, burada gördüğüyle diğer tarafa gidecek. Bir Gözne Kalesi’ni görecek. Doğal güzellikleriyle zengin Çamlıdere köyümüz var. Yani Darısekisi başta olmak üzere, kadınlarımızın ve köyün kalkınmasına katkı sunacak. Çünkü ürettikleri ürünlerin satışa sunulacağı, geliştirileceği ortamlar olacak” ifadelerine yer verdi.
“BURADAKİ ÖZEL ÜRÜNLERİ BULMAK VE BUNLARI ULUSAL ALANDA PAZARLAMA HEDEFİNDEYİZ”
Meral Seçer, üretim ayağında yer aldıkları Darısekisi Örnek Köy’de geleneksel yöntemlerle yapılan üretimleri kooperatif olarak inovatif hale getireceklerini ve pazar payının artmasına katkı sunacaklarını vurguladı. Tescilini aldıkları “Mersinden” markasıyla kentin tanınırlığına da katkı sağladıklarının altını çizen Seçer, yaptıkları ilk çalışmalardan birisini anlatarak, “Mersin Büyükşehir’in Silifke’deki Atalık Sarı Buğday projesine paydaş olduk. Bunu alıp katma değerli ürüne çevirdik. Şu anda zincir bir markette Türkiye’nin her yerinde ‘Mersinden’ markasıyla satışa sunuluyor. Silifke Balandız’da Ata Tohumu Sarı Buğday özel bir ürün. Burada da çok özel ürünler var. Bu özel ürünleri bulmak ve bunları ulusal alanda pazarlama hedefindeyiz” diye konuştu.
“KIRSALDA KALKINMANIN TEMELİNİN BURADAN BAŞLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Meral Seçer, farklı noktalardaki kadınların bir araya geldiğinde sosyalleştiklerini, kendini geliştirdikleri için mutlu olduklarını ve farklı fikirlerin ortaya çıktığını vurguladı. Kadınlardan aldıkları bilgilerle bölgenin önemli ürünlerini keşfedip ulusal pazara sunmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Seçer, “Amacımız yörenin gelişmesine katkı sunmak, kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi. Burası, Mersin’de bir örnek köy rotasının başlangıcı olması noktasında çok önemli. Çünkü insanlar Mersin’e gelmek istediklerinde ‘nereye geleceğiz?’ diyorlardı. Gidecek çok yer var ama bir rota şeklinde olduğunda kırsalda kalkınmanın temelinin buradan başladığını düşünüyorum” dedi.
Sözlü kültürlerin kendilerine ışık tuttuğunu vurgulayan Meral Seçer, Yörük kültüründe de doğa ve insan sevgisinin açıkça görüldüğünü söyledi. Projeyle bu kültürleri de yaşatmak istediklerinin altını çizen Seçer, “Maksat o kültürün yaşatılıp anlatılması, onun hissettirilmesi. Doğa sevgisinin hissettirilmesi, insan sevgisinin hissettirilmesi. O etkinlikler de doğa takvimi içerisinde yapılacak” diyerek, bu konuda Mersin Üniversitesi’nden hocaların da kendilerine katkı sunduklarını belirtti.
MERAL SEÇER, BAŞLATTIKLARI YENİ BİR ÇALIŞMAYI DA DUYURDU
Çamlıyayla’da yaşayan kadınlarla birlikte ‘Anne Sevgisi’ tablosundaki papatya figürünün hikayesiyle yola çıktıklarını ve kadınların bu figürü geleneksel iğne oyasıyla işlediğini anlatan Meral Seçer, ortaya çıkan kolye, bileklik ve küpe gibi ürünlerin ‘Mersinden’ markasıyla Dolmabahçe Sarayı’nda ziyaretçilere sunulduğunu söyledi. Meral Seçer, Darısekisi’nde de bir çalışma başlattıklarını belirterek, “Yörükler’in geleneksel el işleri çarpanalı kolan var. Çocuklarını sırtlarında taşımak ve hayvanları için yaptıkları el işleri var. Biz Mersinden Kadın Kooperatifi olarak bunu inovatif hale getirmek için Halk Eğitim ve Olgunlaşma Enstitüsü’nün de içinde olduğu çalışmalarımızı başlattık” dedi.
KADINLAR DARISEKİSİ ÖRNEK KÖY’LE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTI
Bölgedeki kadınlar ürettikleri ürünleri stantlarda satışa sunarak Örnek Köy Projesi’yle ilgili görüşlerini aktardı. Kadınlardan Muazzez Zengin, “Ekmek yapıyorlar, bazlama yapıyorlar. Şimdi de satış yapıyoruz. Bize satış imkanı sağladılar. Sağ olsun Meral Hanım” derken, Elife Yetkin de “Köyüme, evime, kazancıma, emekli kocama katkıda bulunuyoruz. Emekli paramız yetmiyor. Ne yapalım? Hiç olmazsa mutfak masrafımız çıkıyor. Burası sayesinde cebimiz para gördü” diye konuştu.
Civar mahallelerden olan Dalakderesi’nden geldiğini vurgulayan Vildan Doğan, “Kültürümüzün aktarılması, yaşatılması çok değerli bizler için. Bölge için de burası bir merkez” dedi. Gözne’den gelen Necla Duramaz ise “Ürettiklerimizi satmaktan memnuniyet duyuyoruz. Başkanımıza bunun için çok teşekkür ediyoruz. Bir başkasına el açmaktansa kendi kazancınla geçinmek daha güzel” ifadelerine yer verdi.