Mersin Büyükşehir Belediyesi, Toroslar Halk Eğitim Merkezi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Ekmek Üretimi Eğitimi’nin ilk dersi, Toroslar ilçesi Darısekisi Örnekköy’de gerçekleştirildi. İlk eğitime katılan Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, “Bu faaliyetlerde eğitim almak, bilmediğimizi öğrenmek bizi daha da doğru yola götürecek, markalaştıracaktır” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Toroslar Halk Eğitim Merkezi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Ekmek Üretimi Eğitimi’nin ilk dersi yapıldı. Toroslar ilçesi Darısekisi Örnekköy’de gerçekleştirilen ilk eğitime Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de katıldı. Meral Seçer, “Bu faaliyetlerde eğitim almak, bilmediğimizi öğrenmek bizi daha da doğru yola götürecek, markalaştıracaktır” dedi. Meral Seçer, eğitimler sonucunda elde edilen ürünlerin pazarlanması konusunda da Mersinden Kadın Kooperatifi olarak destek vereceklerini aktardı.
26 KADIN ÜRETİCİYE TOPLAM 440 SAAT EĞİTİM VERİLECEK
Darısekisi’nde ve çevre köylerde yaşayan kadınların katıldığı ‘Ekmek Üretimi Eğitimi’ projesi kapsamında toplam 26 kadın üreticiye 440 saat eğitim verilecek. Temmuz ayında tamamlanması hedeflenen eğitimi kadınlar tamamladıktan sonra; sac ekmeği, tapı bazlaması, sıkma, gözleme, börek, mantı ve erişte gibi hamur işlerini üretecek. Üretim yaparken, hamur yoğurma, yarı hamur açma ve hamur karma makineleri gibi teknolojik aletleri de kullanacak olan kadınlar, geleneksel kültürde ürettikleri ürünleri teknolojik ürünlerle üretmenin avantajına kavuşacak. Kadınlar bu sayede daha hızlı bir şekilde de üretim yapabilme imkânı bulacak. Yaptıkları bazlama ve sac ekmeklerini MER-EK büfelerinde satışa sunabilen kadınlar, bu eğitim sayesinde ekmeklerini zincir marketlerde de satmayı hedefliyor.
İLK EĞİTİME MERAL SEÇER DE KATILDI
Toroslar ilçesi Darısekisi Örnekköy’de gerçekleştirilen ilk eğitime; Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Toroslar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mahmut Gül, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Darısekisi Mahalle Muhtarı Yakup Yetkin ile kadınlar katıldı. Meral Seçer, eğitimin ardından Darısekisi Örnekköy’de yer alan üretim alanlarını gezdi. Toroslar Halk Eğitim Merkezi’nde gıda öğretmeni olarak görev yapan Ayşegül Tor Karacan tarafından kadınlara ilk derste teorik bilgiler verildi.
“BU FAALİYETLERDE EĞİTİM ALMAK BİZİ DAHA DA DOĞRU YOLA GÖTÜRECEK, MARKALAŞTIRACAK”
Meral Seçer, Darısekisi’nde Yörük kültürünün anlatıldığı ve kadınların da üretmelerine katkı sunacak projeler geliştirdiklerini dile getirerek, bu çalışmalarda kendilerine destek olan Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Toroslar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Meral Seçer, “Bu faaliyetlerde eğitim almak, bilmediğimizi öğrenmek bizi daha da doğru yola götürecek, markalaştıracaktır. Yoksa hepiniz ekmek yapmasını biliyorsunuz. Bunun sonunda alacağınız sertifikalar size daha başka ufuklar açacaktır” dedi.
Büyükşehir tarafından, Darısekisi Örnekköy Projesi için 2 yıla yakın bir süredir çalışmalar yapıldığını ve çevre köylerin de faydalanacağı bir alan haline getirildiğini aktaran Meral Seçer, Darısekisi’nde Yörük kültürünün anlatıldığı faaliyetler yapılacağını dile getirdi. Meral Seçer, “Özellikle kadınlarımız başta olmak üzere onların yeni beceriler kazanmasını, bildiklerini geliştirerek ve ekonomik katma değerli hale getirmelerini sağlayacak faaliyetlerde bulunacağız” diye konuştu. Ekmek eğitiminin ilk günü olduğunu da dile getiren Meral Seçer, “Hepinizin çok istekli olduğunu, üretmek istediğinizi biliyorum. Bu da bizi çok güçlendiriyor. Çünkü proje üretmek tek başına geçerli bir şey değil. Bunu sizlerle, sizlerin sahiplenmesiyle birlikte büyüteceğiz. Bu konuda gerçekten çok mutluyuz. Sizler bizi yüreklendiriyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“ALDIĞINIZ EĞİTİMLER, ÜRÜNLERİNİZİN MARKET ZİNCİRLERİNDE SATIŞINI KOLAYLAŞTIRACAK”
Eğitimler sonucunda elde edilen ürünlerin pazarlanması konusunda da Mersinden Kadın Kooperatifi olarak destek vereceklerini aktaran Meral Seçer, “Burada yaptığımız ekmekler başta Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin MER-EK Büfelerinde düzenli olarak satışa sunulacak. Yani yaptıklarınız ekonomik değer olarak size dönüş sağlayacak. Başka büyük marketlerle de görüşmemiz var. Aldığınız eğitimler bu market zincirlerinde veya başka alanlarda ürünlerinizin satışını kolaylaştıracak. Biz bu konuda destek vereceğiz ve yaptığımız üretimi çok daha geniş alanlara yayacağız. Yani sizlere bir ek gelir olarak katkısı olacak. Bu da faaliyetlerin en önemli son noktası” dedi.
“İNŞALLAH ALMIŞ OLDUĞUNUZ EĞİTİMLERİ KENDİ KÖYLERİNİZDE DE YAYGINLAŞTIRIRSINIZ”
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Büyükşehir olarak kadınların istihdama katılması amacıyla İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezleri ile ortak çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Gıda Kurutma Tesisi, çiçek serası ve son olarak ekmek üretiminde de iş birliği yaptıklarını söyledi. Eğitim alacak kadınlara da seslenen Gökçek, “İnşallah almış olduğunuz eğitimleri yine kendi köylerinizde de yaygınlaştırırsınız ve ailenize bir ek gelir imkânı sağlamış olursunuz” dedi.
Toroslar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mahmut Gül de projenin çok güzel olduğunu ifade ederek, “Bu kurs sonucunda sizler büyük bilgiler edineceksiniz. Bu bilgiler sayesinde de aile bütçesine büyük katkıda bulunacaksınız” diye konuştu.
Darısekisi Mahalle Muhtarı Yakup Yetkin, “Çok kısa bir zamanda bir ilki başaracağız. Burada köylülerimiz kazanacak, çevre köylülerimiz kazanacak, hepimiz kazanacağız” dedi ve Başkan Seçer ile Meral Seçer’e teşekkürlerini iletti.
KADINLAR ALDIKLARI EĞİTİMDEN MEMNUN
Kadınlardan Elife Yetkin, evlerinde de kadınlarla bir araya gelerek ekmek yaptıklarını söyleyerek, “‘Biz bunu yapabiliriz, bu kursa katılalım, sertifikayı alalım’ dedim. Yani sertifika almanın, öğrenmenin yaşı yoktur. Ehliyetim olmasa dahi, diplomam olmasa dahi bu sertifikayı alacağım, çerçeveletip asacağım inşallah” dedi.
Kadınlardan Mürşide Küpeli ise eğitimin çok güzel olduğunu ifade ederek, “Ben 4. sınıftan beri yufka ekmeği yapıyorum. Sevdiğim için böyle bir eğitim almaya karar verdim” diye konuştu.
Eğitime katılan kadınlardan Zöhre Küpeli ise önceden sadece ev hanımlığı yaptığını anlatırken, “Şimdi bir topluluğa katıldık, eğitim alıyoruz, inşallah para kazanacağız. Yani köyümüze bir faydamız olacak. Çok mutluyuz” dedi. Yaptıkları ekmeklerin Mersin’de satılmasından duydukları mutluluğu da paylaşan Küpeli, “Mersin’e gidiyoruz ve marketlerde ekmeğimizi görünce ‘bunu biz çıkarttık’ diye çok seviniyoruz. Mesela bazlamalarımız satılıyor ekmek konaklarında, biz ürettik diye, biz yaptık diye çok seviniyoruz. İnşallah daha fazlasını yaparız kadınlar olarak” diye konuştu.