Son dönemlerde hem dolar kuru hem vergiler hem de petrol fiyatlarının etkisiyle akaryakıta zam üstüne zam gelmesi şehir içi toplu taşıma şoförlerini kontak kapatma noktasına getirdi.
Ekonomideki dalgalanmalarla birlikte art arda yapılan zamlar vatandaşı kara kara düşündürürken esnafı da iş bırakma noktasına getirdi. Mersin’de 18 kilometrelik sefer güzergahıyla en uzun mesafeyi kateden Bahçelievler Özel Halk Otobüsleri, akaryakıt zamlarından sonra giderleri karşılayamayarak sefer sayısını düşürürken 7 otobüsünü de bağladı.
Akaryakıt zamlarının altından kalkamadıklarını aktaran Mersin Bahçelievler Özel Halk Otobüsü Başkanı Hasan Biricik, günü kayıpla kapattıklarını söyledi. Borçlarından dolayı durağı zararla satmayı düşündüklerini ifade eden Biricik, “Akaryakıta yapılan zamlar bizi bitirdi. Mazot alamıyoruz, lastik alamıyoruz, parçacıya gidemiyoruz. Çalışamıyoruz. Senetlerimizi ödeyemiyoruz, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Çok sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Esnaf kredisi kullandık ödeyemiyoruz, icralık olduk. Arabalarımızı tamir ettiremiyoruz. Her akşam 300 lira para kazanıyorsak 700-800 liralık mazot alıyoruz” dedi. Gelirlerin giderleri karşılamadığının altını çizen Biricik, “Gelirimizin iki katı kadar giderimiz var. Zaten vatandaşlar binmiyor arabaya. Belediye otobüslerini kullanmayı tercih ediyorlar. Çok sıkıntıdayız, icralık olduk, kartlarımız faize bindi. Durağımızı alan biri olsa yarı fiyatına satıp borcumuzu kapatacağız alan da yok. Bir çıkmazın içine düştük” ifadelerini kullandı.
“ARTIK DAYANAMIYORUZ, KONTAK KAPATMAYA GİDECEĞİZ”
Mazot ücretinden otobüs tamirine kadar birçok şeyde yapılan yüksek oranlardaki zamlara dikkat çeken Başkan Yardımcısı Mehmet Kurt, “Bir otobüs için günlük bin 200 lira mazot alıyoruz. Daha önce 450-500 arası akaryakıta veriyorduk. Şoförlere 7 bin lira şoföre veriyoruz. Sigortalarını yatırıyoruz. Durakta şoförlerin tüm ihtiyaçlarını da biz karşılıyoruz. Bir çift lastik 6 bin 500 olmuş, o da en düşük modeli. Artık dayanamıyoruz, yakında kontak kapatmaya gideceğiz” diye konuştu.
30 otobüsten 7 tane otobüsün bağlı olduğunu aktaran Kurt, şunları söyledi: “Şoförler para kazanamadığı için araçlarını çalıştıramıyor. Mecburen arabayı bağlıyorlar. Eskiden sanayiye yağ değiştirmeye gidiyorduk bin lira civarı öderken şimdi 3 bin lira ödüyoruz. Gerçekten mağduruz. Çarşıya gidiş gelişimiz 25 kilometre. Bazı araçlarımız sefer başına 150-160 lira yakıt yakıyor. Daha önce 8 sefer yaparken para kazanıyorduk. Şimdi seferi 6-5’e düşürdük yine kazanamıyoruz.”
“ESNAFI BİTİRMESİNLER”
Belediye otobüslerinde öğrenci ücretinin 1 lira olmasının da yolcu kapasitelerini düşürdüğünü belirten Şoför Yaşar Kurt, “ Büyükşehir Belediyesi kamu hizmeti yapıyor. Onu inkar edemeyiz. Ama bu durum da bizi bitiren bir başka nokta. Evimize ekmek götüremiyoruz. Esnafı da düşünsünler, esnafı bitirmesinler” dedi.
Şoför Hüseyin Sonzamancı ise “Bir depo doldurmaya gittiğimizden kazancımızdan fazlasını bırakıyoruz. Her geçen gün akaryakıta zam geliyor ve bu zamlarla başa çıkamıyoruz. Geçinemiyoruz. Bu gidişle kontak kapatacağız” şeklinde konuştu.