DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

SGK TARAFINDAN HACZEDİLEN BELEDİYELERİ NELER BEKLİYOR?

Avukat Murat Altındere, SGK’nın prim alacaklarını tahsil etmek için haciz yoluna gitmesinin yasal hakkı olduğunu bildirdi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
SGK TARAFINDAN HACZEDİLEN BELEDİYELERİ NELER BEKLİYOR?

Son günlerde belediyelerin çalışan pirim borçlarını ödeyememesinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından haciz edilmesi ile birlikte, borçlarını ödeyemeyen belediyelerin SGK tarafından haczedilip haczedilmeyeceği konusu gündemin en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Peki SGK, borçlarını ödeyemeyen belediyeleri icraya verebilir mi? Konuya Avukat Murat Altındere açıklık getirdi. İşte detaylar.

Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçları nedeniyle mallarının icra yoluyla haczedilmesi, son günlerde geniş bir tartışma konusu oldu. Bu bağlamda, tanınmış avukatlardan Murat Altındere’nin konuya dair değerlendirmeleri dikkat çekti. Altındere, SGK’nın süresinde ödenmeyen sigorta primlerinin tahsil edilmesi için 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde icra takip işlemi yürütme hakkına sahip olduğunu belirtti. Ancak, belediyelerin malvarlıklarının haczi konusunda bazı önemli istisnaların bulunduğunu vurguladı.

Altındere’nin açıklamalarına göre, belediyelerin malvarlıkları haczedilebilir, fakat kamu hizmetine özgülenmiş malvarlıkları ve hesaplarının haczi mümkün değildir. Bu kapsamda, Belediyeler Kanunu’nun 15. maddesi ve İcra İflas Kanunu’nun 82. maddesi uyarınca, kamu hizmetlerinde kullanılan mallar ile belediyeler tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez. Ayrıca, belediyelerin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirler, şartlı bağışlar ve kentsel dönüşüm kapsamındaki gayrimenkullerin de haczi mümkün değildir.

Banka hesapları haczedilebilirken, hesabın kamu hizmetine tahsis edildiğinin belediye tarafından ispat edilmesi durumunda bu hesaplara haciz konulamayacaktır. Kamu hizmetine özgülenmemiş malvarlıkları ise haczedilebilir. Belediyelerin kamu hizmetlerinin aksatılmaması gerektiği dikkate alındığında, banka hesaplarının doğrudan haczi yerine taşınmaz ve araç gibi malvarlıklarının haczi ve borcun bu şekilde temin edilmesi tercih edilmelidir.

“50 BİN TL’DEN FAZLA BORÇLARI TEMİNATLANDIRMAK ZORUNLU”

Altındere, belediyelerin 50.000 TL’yi aşan borçlarının teminatlandırılmasının zorunlu olduğunu belirterek, borçların tasfiye edilinceye kadar taşınmaz ve araç niteliğindeki malvarlıklarının SGK’ya teminat olarak gösterilmesinin, banka hesaplarının haczi yoluyla personel maaşları ve zaruri ödemelerin engellenmesini önleyeceğini ifade etti.

Konunun hassasiyetini vurgulayan Altındere, SGK’nın ödenmeyen prim alacaklarını tahsil etmesinin yasal bir hak olduğunu ve tahsilatın kamu hizmetlerini aksatmadan yapılmasının tarafların hak ve menfaatlerini koruma açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

reklam