DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

40’ından sonra onların da elleri kalem tutmaya başladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
40’ından sonra onların da elleri kalem tutmaya başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, okuma-yazma öğrenmek isteyen vatandaşlara yönelik yeni bir hizmet başlattı. Büyükşehir’in Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesi’ndeki Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi’nde başlatılan okuma-yazma kurslarının dezavantajlı mahallelerdeki diğer kurs merkezlerinde de sürdürülmesi planlanıyor. Okuma-yazma hayallerini Büyükşehir’le gerçeğe dönüştüren kursiyerler, büyük bir istekle derslerine katılıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’nin Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesi’ndeki LGS’ye hazırlık kurs merkezinde okuma-yazma kursu başladı.  Vatandaşlara ücretsiz olarak verilen okuma-yazma kurslarının dezavantajlı diğer mahallelerde de sürdürülmesi planlanıyor.

 

BÜYÜKŞEHİR DAHA ÖNCE ATGİRMEZ’DE DE KADINLARA OKUMA-YAZMA KURSU VERMİŞTİ

Büyükşehir Belediyesi; daha önce Tarsus ilçesine bağlı, Mersin’in en doğu noktasında yer alan Günyurdu Mahallesi içerisinde yer alan Atgirmez mevkiinde de kadınlara yönelik okuma-yazma kursu gerçekleştirmişti. Çoğunluğu tarım arazilerinde çalışan kadınlar, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi ile Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde verilen kursa katılmıştı. Kimi kucağında kimi ise karnında taşıdığı çocuğuyla kursa katılan kadınlar, yaklaşık 4 aylık eğitimin ardından okuyabilmenin ve yazabilmenin mutluluğunu yaşamıştı.

 

OKUMA-YAZMA KURSLARI KENTİN DEZAVANTAJLI MAHALLELERİNE YAYILACAK

9 ilçedeki kurs merkezlerinde öğrencileri üniversiteye hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı birçok mahallesinde 8’inci sınıf öğrencileri için de LGS’ye hazırlık kursları vermeye başladı. Büyükşehir, LGS öğrencilerine yönelik verdiği destekte özellikle dezavantajlı mahallelere yöneldi. Hizmet kapsamında Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesi’ne bir Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi açan Büyükşehir, mahallede yaşayan orta ve ileri yaştaki vatandaşlar için okuma-yazma kursu da başlattı. Yeni başlayan okuma-yazma kursuna başvuran 8 kadın kurs merkezindeki sıralarda derslere başladı.

 

“OKUMA-YAZMA BİLMEYEN VATANDAŞLARIMIZA SINIFLARIMIZ AÇIK”

Toroslar ilçesi Turgut Türkalp Mahallesi’ndeki Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi’nde görevli Türkçe Öğretmeni Berfin Önder, velilerden okuma-yazma kursuyla ilgili yoğun talep aldıklarını belirterek, “Yetişkinler için birinci kademe okuma-yazma kursunu açtık ve sınıfımın büyük çoğunluğunun kadınlardan oluşması benim için ayrı bir mutluluk oldu. Dönemin sonunda her istediğini okuyabilen, kendisini iyi ifade edebilen, güçlü kadınlar olarak çıkmalarını umut ediyoruz. 5 kişiyle başladık, daha sonra bu artarak 8 kişi oldu. Daha da artacağını düşünüyoruz. Belediyemizin bu mahallede yaptığı ilk çalışma ve devam edeceğiz. Okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımıza sınıflarımız açık” dedi.

 

“BABAM GÖRMÜŞ OLSAYDI GURUR DUYARDI”

Kursa katılan vatandaşlardan 42 yaşındaki Sıdıka Çınar, daha önce kendisine gelen mesajları çevresindekilere okutmak zorunda kaldığını belirterek; “Ev temizliğine gidiyorum. Gidiş-gelişlerde sorun yaşıyorum. Mesela evin adresini söylüyorlar, okumam yazmam olmadığı için ‘bana tam olarak yazıp gönderin, abime ya da kardeşime okuturum’ veya ‘tam olarak yerini söyleyin, ben oraya geleyim’ diyorum. ‘Lanet olsun, okumam-yazmam olsa bu kadar rezillik çekmem’ diyordum. Şimdi bu kursu duydum, çok sevindim. ‘Ben gideceğim’ dedim abime. ‘Sıdıka geç bile kaldın, senin adına çok sevindim, sen başaracaksın’ dedi. Babam görmüş olsaydı gurur duyardı, eminim ki annem de gurur duyardı” diye konuştu.

 

“DOKTORUMA KENDİM GİDİP GELECEĞİM, HER ŞEYİ KENDİ BAŞIMA BAŞARACAĞIM”

Kursa katılan 7 çocuk annesi 48 yaşındaki Azize Akay da okuma-yazma bilmediği için yaşamı boyunca sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak, “Çocuklardan hastane için ‘bana bir randevu alın’ diye rica ediyorum. ‘Aman anne bıktırdın’ diyorlar. Artık onu kendi kendime yapacağım. İlaçlarımı kendim içeceğim, doktoruma kendim gidip geleceğim. Her şeyi kendi başıma başaracağım. Bir de kitap okumayı öğreneceğim. Burası açıldığında çok sevindik. Hoşumuza gitti. Burası hem mahallemde hem de arkadaşlarım yakınımda” ifadelerine yer verdi.

 

“OKUMA-YAZMA OLMAYINCA GİTTİĞİM YERİ BULAMIYORUM”

Kursa katılanlardan 5 çocuk annesi Gazali Kortak ise okuma-yazma konusunda yaşadığı sıkıntılardan bahsederek, “Hastaneye gidiyorum. Okuma-yazma olmayınca gittiğim yeri bulamıyorum, başkasından rica ediyorum. Bazıları yardımcı oluyor bazılarıysa tepki veriyor. İnsanın zoruna gidiyor. Bazen birinden rica ediyorum, ‘cahil’ diyor, o zoruma gidiyor” dedi. Kortak, ¬5 çocuğu okuttuğunu ve okuma-yazma öğrenme hayalini artık gerçekleştireceğini vurgulayarak, “Hepsinin diplomaları var. Ayakta durdum, okuttum. Ben okumadım ama onları okuttum. Ben de şimdi okuyup ayakta duracağım. Bize açılan kurs sayesinde, öğretmenimizin sayesinde inşallah okuma-yazmayı çözeceğiz” diye konuştu.

 

reklam