Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni (MGC) ziyaret ederek kentteki gazetecilerle bir araya geldi.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyet, kentteki programları kapsamında Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. MGC Yönetim Kurulu Üyeleri ve gazetecilerle bir araya gelen Destici ile basın sektörünün sorunları üzerine sohbet edildi.
“GAZETECİLER ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALKMASINI İSTİYORUZ”
BBP Genel Başkanı Destici’ye MGC ile ilgili bilgi veren Başkan Rüstem Kaya Tepe; gazete, televizyon ve radyoların karşı karşıya kaldığı sorunları da dile getirdi. Ekonomik şartların basın kuruluşlarını fazlasıyla etkilediğini söyleyen Tepe, “Gazetelerle alakalı girdi maliyetleri çok yüksek. Gazete kağıdı bulmakta çok zorlanılıyor. Her ne kadar dijitale geçilmesi gerektiği söylense de geleneksel medya hala varlığını sürdürüyor. Bu sebeple maliyetlerin düşürülmesini istiyoruz. Bunun yanında televizyonların uydu frekans bedelleri çok yüksek. Biz özellikle uydu bedellerinin düşürülmesinden de ziyade yerel televizyonlar ile yaygın medya televizyonlarının ayrıştırılması gerektiğini ifade ediyor, bunun kanunen bir düzene sokulmasını istiyoruz. Radyolar da meslek birliği ödemeleri sebebiyle çok zorlanıyor. Bu sebepten dolayı birçok radyocu arkadaşımızın ceza aldığını ve hatta cezaevine girdiğini biliyoruz. Gazetecilerin yaşaması için basın kuruluşlarının yaşaması lazım. Bu sebeple gazeteciler önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
“BASIN, TASARRUF TEDBİRLERİNDEN MUAF TUTULMALI”
Sektörün sorunlarına vakıf olduğunu belirten BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, basın kuruluşlarının tasarruf tedbirlerinden de muaf tutulması gerektiği ifade etti. Basının yaşadığı sorunlarla ilgili çalışma yürüttüklerini dile getiren Destici, “Yereldeki medya kuruluşlarının büyük zorluklarla ayakta durmaya çalıştıklarını görüyoruz ve burada da büyük bir fedakarlık yapıyorlar. Televizyondan bahsedecek olursak daha önce Anadolu’da 100’den fazla yerel televizyon varken bugün uydudan yayın yapan televizyon sayısı 45’e düşmüş vaziyette. Bunun en önemli sebebinin yüksek uydu frekans bedelleri olduğunu görüyoruz. Aşağı yukarı bunun maliyeti aylık 10 bin dolar gibi bir rakama tekabül ediyor. Öte yandan Basın İlan Kurumu’nun gazetelere verdiği bir destek var. Bu desteğin bir benzeri televizyonlara da verilebilir diye düşünüyoruz. Yerel gazetelerin belediyelerden, resmi kuruluşlardan aldıkları ilanlarla ayakta kalmaya çalışıyorlar. Son olarak çıkan tasarruf genelgesi sebebiyle gazete kuruluşları bundan zarar gördü. Bu tasarruf genelgelerinden basının muaf tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Radyolarla ilgili mesele de gündemimizde. Tüm bu sorunlar ile ilgili çalışmalar yaptık, bir teklif hazırladık, mecliste grup başkan vekilleriyle, milletvekilleriyle, hükümetle de paylaştık. Konunun takipçisi olacağız.” dedi.
“BASIN HÜRRİYETİNİ SAVUNUYORUZ”
Basın mensuplarının yazdıkları ve söylediklerinden dolayı ceza almalarının doğru olmadığını ve basının hür olması gerektiğini ifade eden Destici şunları söyledi: Medya siyasetçilerin, siyasetin, halkın sesidir. Basının görevini ifa etmesi için her türlü kolaylığın sağlanması gerektiğini, her türlü desteğin verilmesi gerektiğini bir kere daha buradan ifade ediyorum. Basın mensuplarının yazdıklarından dolayı ceza ile karşı karşıya gelmemeleri gerektiğini düşünüyor, basın hürriyetinin sınırlarının çok genişlemiş olmasını arzu ediyoruz. Hiç kimse yazdığından veya söylediğinden dolayı cezai müeyyide ile karşı karşıya kalmamalı. Görevini yapan basın mensubu arkadaşlara uygulanan her türlü şiddeti kınıyor, bunları doğru bulmuyoruz.
Medya olmasa biz vatandaşımıza nasıl ulaşacağız, derdimizi nasıl anlatacağız, kendimizi nasıl ifade edeceğiz? Bunun için sizler bizler için vazgeçilmezsiniz, çok kıymetlisiniz. Dile getirdiğiniz her probleme vakıfız ve takipçisiyiz. Büyük Birlik Partisi olarak nasıl ki siz bizi sesimiz oluyorsanız, biz de mecliste sizin sesiniz olacağız.